Спират обществени поръчки на служебния кабинет за 4,1 млрд. лв., ще обявят нови с

...
Спират обществени поръчки на служебния кабинет за 4,1 млрд. лв., ще обявят нови с
Коментари Харесай

Трета година драма с пътищата, пак има опасност да останат без поддръжка

Спират обществени поръчки на служебния кабинет за 4,1 милиарда лева, ще разгласят нови с критерий  “най-ниска цена ”
Оформя се трета поредна година с драма в поддържането на пътищата. Обявените през февруари от служебния кабинет 8 публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане на републиканските пътища за идващите 4 години на стойност 4,1 милиарда лева ще бъдат спрени и ще се разгласят нови, заяви пред депутатите от отрасловата комисия в Народното събрание районният министър Андрей Цеков. Тъй като по 4 от тях към този момент има определени реализатори, а процедурата по останалите също е напреднала, се чака идните решения за прекъсването да бъдат обжалвани и едвам тогава да се разгласят нови поръчки, а това значи най-малко 6 месеца закъснение. Така има действителна заплаха през зимата още веднъж да няма кой да чисти снега, предизвести Цеков. Почти същата бе обстановката и през предходните две зими.

Дотук се стигна след одит на процедурите, почнал още през юни, когато новото държавно управление встъпи в служба. Засега е приключил одитът единствено на 4 от процедурите, само че Цеков заключи, че не чака нещо по-различно и от инспекциите на останалите

Нарушението на пътната организация по време на служебното държавно управление е, че “е поставила ограничаващи критерии, посредством които се основават предпоставки за непрозрачно, неефективно и незаконосъобразно консумиране на обществени средства ”, сподели министърът.

В всеобщия случай се е стигнало до елиминиране на всички претенденти още на стадий отваряне на техническите оферти и по този начин до отваряне на плика с цените е оставал единствено по един претендент. Проверката обаче е открила, че нормално става дума за най-високото ценово предложение.

Проверка на “24 часа ” в регистъра на Агенцията за публични поръчки сподели, че да вземем за пример в първите две от поръчките - за Северния централен регион и за Североизточния, на обща стойност 900 млн. лева, половината от позициите са извоювани от “Хидрострой ”, “Пътстрой ВДХ ” и “Пътни градежи Велико Търново ”, които са свързани с Велико Желев.

Министър Цеков изясни пред депутатите, че една от аргументите да се разпореди тази инспекция е фактът, че всички действия по отваряне на техническите предложения и класирането им са се състояли в границите на към една седмица при започване на юни, до момента в който течаха договарянията за сформиране на настоящето държавно управление. Това значи, че комисията в АПИ е съумяла да прочете стотици страници техническа документи за броени дни.

Пред “24 часа ” тогавашният началник на пътната организация Венцислав Ангелов изясни, че са отстранявали компании поради фрапиращи случаи на необразовано написани предложения, в това число компании, които бъркали при изписване на самото си име

Новият началник на пътната организация Ясен Йорданов пък анулира класиранията на компаниите за четири области - Кърджали, Пловдив, Сливен и Стара Загора, които са на обща стойност към 410 млн. лева Причината е голословно премахване на участници и нестимулиран избор, освен това направени с претекстове, които са вадени като под индиго.

От обясненията на Цеков пред депутатите се разбра, че в новите публични поръчки водещ аршин ще е цената, а не техническото предложение.

В момента в България пътищата се поддържат по силата на краткотрайни контракти, които при служебния кабинет бяха подписани единствено за зимния интервал, с цел да има кой да чисти снега от пътищата

Намерението на служебния районен министър Иван Шишков беше те да работят до избора на компании за идващите 4 години, което се очакваше да завърши през април-май.

Още през март обаче се наложи сякаш краткотрайните зимни контракти да бъдат повишени с 50%, колкото разрешава Законът за публичните поръчки, и по тях да се разпореждат на процедура спешни поправки.

За настоящ ремонт и поддръжка на пътищата от началото на годината досега са платени 794 млн. лева, които обаче включват и заплащания по насъбрани преди този момент отговорности към компаниите от над 400 млн. лева, регистрира пред депутатите министър Цеков.

До края на 2023 година са планувани спомагателни 400 млн. лева за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. В главен ремонт ще бъдат вложени 160 млн. лева, а за строителство на нови пътища ще бъдат вложени 900 млн. лева, сподели той при разискването в комисия на плана за държавен бюджет за 2023 година

От неговите думи излиза, че няма да се реализира фантазията на служебния кабинет за 3,9 милиарда лева за пътища през 2023 година, цялата сума ще е 2,8 милиарда лева, защото липсват подготвени планове за толкоз доста съществени поправки.

“Съпоставяйки тези числа с прогнозите на служебния кабинет, установихме, че съставляват една фантазия. Ако сме похарчили 1 милиарда лева, а желаеме да похарчим 4 милиарда лева, явно доста мъчно ще успеем да го създадем. Затова пристъпихме към сериозен разбор на всички планове ”, сподели министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР